Για να παράγει και να εμπορευθεί σπόρους σποράς μια επιχείρηση θα πρέπει να πληρεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις (βλ. σχετική νομοθεσία) και να υποβάλει αίτηση στο ΤΑΑΕ της περιοχής της με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η σποροπαραγωγική επιχείρηση θα πρέπει να τηρεί τα προβλεπόμενα αρχεία προμήθειας και διάθεσης, σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή και να διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα του παραγόμενου υλικού (από ποιόν προμηθευτή και από ποιο υλικό προήλθε (κατηγορία), σε τι ελέγχους υποβλήθηκε, εάν πιστοποιήθηκε ή όχι και σε ποιους διατέθηκε).
Το Τμήμα μας ελέγχει εάν τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις της λειτουργίας τους και εάν διατίθενται στην αγορά μόνο οι παραχθείσες και πιστοποιηθείσες ποσότητες [ισοζύγιο, έλεγχος επίσημων ετικετών (επίσημος αριθμός παρτίδων, επίσημοι αύξοντες αριθμοί ετικετών)].
Το Τμήμα μας είναι σε συνεχή επικοινωνία με την επιχείρηση σε όλα τα στάδια της σποροπαραγωγής και διενεργεί επιτόπιους, διοικητικούς, καλλιεργητικούς και εργαστηριακούς ελέγχους:
Η πιστοποίηση του παραγόμενου σπόρου γίνεται μετά τον καθαρισμό και την τυποποίησή του και περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:
Για να εμπορευθεί κανείς σπόρο σποράς, θα πρέπει να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις (όπως αυτές περιγράφονται στη σχετική νομοθεσία) και να είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επιχειρήσεων Εμπορίας Πολλαπλασιαστικού Υλικού του ΥΠΑΑΤ. Ο υπεύθυνος γεωπόνος της επιχείρησης ελέγχει την ποιότητα και τα συνοδευτικά έγγραφα κάθε ποσότητας πολλαπλασιαστικού υλικού που εμπορεύεται η επιχείρηση και φροντίζει για την ασφαλή αποθήκευσή του. Το Τμήμα μας, με τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων, διασφαλίζει την τήρηση των απαραίτητων διαδικασιών.
Ελέγχουμε την ικανότητα των σπόρων να φυτρώνουν στο χωράφι και αν ανταποκρίνεται το περιεχόμενο των σάκων στην ετικέτα τους.
Ελέγχουμε την επί τοις εκατό καθαρότητα των σπόρων, δηλαδή αυτών που ανήκουν στο επιθυμητό γένους και είδος και τα τμήματα σπόρου μεγαλύτερα από 50%.
Ξεχωρίζουμε τα είδη που δεν ανήκουν στο επιθυμητό και προσδιορίζουμε το γένος και το είδος τους.
Προσομοιώνουμε τις συνθήκες φυτρώματος σε ειδικό προβλαστήριο. Η ικανότητα του σπόρου να βλαστάνει στο εργαστήριο μας δείχνει την ικανότητά του να φυτρώνει στο χωράφι.
Ελέγχουμε σε ετήσια βάση τα αποθέματα στις αποθήκες εμπορίας ως προς τη διατήρηση της βλαστικής τους ικανότητας, η οποία μειώνεται με την πάροδο των χρόνων.
Ελέγχουμε τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας στην πλήρη ανάπτυξη του φυτού και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που καθορίζονται από το Τμήμα Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών του ΥΠΑΑΤ.
Όλοι οι παραπάνω έλεγχοι πραγματοποιούνται από το Τμήμα μας ενώ παράλληλα αποστέλλονται δείγματα για επανέλεγχο από το Τμήμα Ελέγχου Αγενούς Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Σπόρων και για μετέλεγχο από το Τμήμα Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών.
Όπως και κάθε ΤΑΑΕ, για κάθε στάδιο της σποροπαραγωγικής διαδικασίας, το Τμήμα μας ενημερώνει τη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή στο εσωτερικό δίκτυο του ΥΠΑΑΤ, συμπληρώνοντας την εικόνα της σποροπαραγωγής στη χώρα μας.
Στο τέλος, το Τμήμα μας εκδίδει σχετικό Πιστοποιητικό Ελέγχου και Ετικέτες Πιστοποίησης οι οποίες κολλούνται επάνω στις συσκευασίες και συνοδεύουν τον πιστοποιημένο σπόρο σε κάθε στάδιο της εμπορίας του.
Απάντηση 1
Απάντηση 2
Build financial stability by maintaining a strong cash reserve, cutting unnecessary costs, managing debt carefully.
Key financial metrics include net profit margin, cash flow, operating expenses, debt-to-equity ratio, and return on investment (ROI).